Дистанційне заняття "Герої також вміють плакати"


Якщо змішати всі фарби кольорової палітри, то вийде коричнева пляма. Ми всі переживаємо веселкові, тобто насичені й радісні, та коричневі – безрадісні дні, коли нас переповнюють неприємні емоції або скошують стани розпачу й тривоги. І цілком нормально:

  • відчувати сум;
  • плакати чи злитися;
  • розуміти, що ви не можете впоратися з емоціями самотужки; 
  • говорити про свої проблеми вголос;
  • звертатися до фахівця.
  • Негативні емоційні прояви - це є нормальною реакцією організму на  події, які руйнують наш звичний устрій життя, які відбуваються з нами на протязі воєнного часу. І дитина також має право на прояв негативних емоцій. І це також - нормально.

Говоріть із дитиною, залишайтеся спокійним під час розмови

Потрібно обов’язково поговорити з дитиною про ситуацію, що відбувається. Говорити з дитиною варто дорослому, який найбільше зберігає спокій. Перед тим як говорити з дитиною, дорослому самому слід заспокоїтися, щоб не завдати шкоди дитині. 


  • Дозволяйте дитині вивільняти ненависть та злість

    Зараз і для дорослих, і для дітей виявляти злість (ненавидіти, лаятися, кричати) – це здорова реакція. Тому дорослим потрібно дозволяти собі й близьким, зокрема й дітям, це робити. Це варто робити в ігровій формі. Можна застосовувати гру «Злий бобер» (придумати злу тваринку і поводитися так, як, на нашу думку, може себе вести ця тваринка. Потім перетворитися на добру тваринку. Потім – на людину) або кричати в «мішечок для криків» або стаканчик. Але після вивільнення ненависті та злості слід перемкнутися на щось добре і позитивне: на обійми, теплий чай, добрі слова одне одному.

    Сльози та плач – теж нормально в цій ситуації, тому дайте дитині виплакатися. Після емоційного вивільнення дитині буде легше заснути. 

  • Пропоную до вашої уваги казочку "Герої також плачуть"



  • Після казочки можна з дитинкою пограти у гру «Заспокой мишеня» 

    Ця гра сприяє формуванню у дитини співчутливого ставлення до оточуючих, а також формуванню емпатії. 

    Дайте дитині в долоньки пухнасту, м’яку, тендітну іграшку у формі мишеняти (або іншого звірятка). Потім повідомте їй: «Ось потрапило до тебе в руки маленьке мишеня. Воно таке ніжне та беззахисне. Воно так боїться яструба! Потримай її, поговори з нею, заспокой її». Нехай дитина потримає в руках іграшку, приголубить її, поговорить з нею, скаже їй добрі слова, заспокоїть. У процесі гри вона заспокоїться і сама. 


  • Солодких снів! Мирної вам ночі! Бережіть себе та своїх близьких!



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Кольорові долоньки

Дистанційне заняття "Сімейна фортеця" (до міжнародного дня сім'ї)

Дистанційне заняття для педагогів та батьків "Безпечне місце"