"Іноваційні техніки роботи з дітьми з особливими освітніми потребами"

"Іноваційні техніки роботи з дітьми з особливими освітніми потребами" - з такою темою 17 грудня 2020 року практичний психолог Катерина Ткаченко прийняла участь у семинарі-практикумі для фахівців Краматорського навчально-реабілітаційного центру "Гайок" "Якщо хочеш передбачити майбутнє - створи його сам".

Сучасний етап розвитку освіти для дітей з особливими потребами в Україні актуалізує питання всебічного та гармонійного розвитку такий дітей та вимагає  нового підходу до освітньої діяльності, новітніх форм, методів, технологій виховання, розвитку й навчання дітей. Діти з особливими потребами – це діти, які потребують особливих умов організації життєдіяльності й інтеграції в суспільство.

Тому процес соціалізації має передбачати гармонійну інтеграцію таких дітей, пізнання власного «Я», формування вміння встановлювати взаємини з іншими людьми. Ефективним методом у цьому процесі є арт-терапія, використання якої особливо поширилося останнім часом.

Арт-терапія - це терапія образотворчою діяльністю з метою вираження свого психоемоційного стану, що володіє широкими можливостями і сприяє швидкій соціалізації дитини з особливими потребами.

Практично кожна дитина може брати участь в арт-терапевтичній роботі. Адже, погодьтеся, мистецтво є мовою дитячої душі. Арт-терапія як невербальний засіб спілкування особливо цінна для тих, хто недостатньо добре володіє мовою, відчуває труднощі в словесному описі своїх переживань, у міжособистісній взаємодії.

Арт-терапія дозволяє, ненав’язливо спостерігаючи за дитиною в процесі спонтанної творчості, пізнати її життєві цінності й особистісні інтереси, зрозуміти індивідуальність, відчути настрій. Творча діяльність гармонійно поєднує виховний, розвивальний, діагностичний і корекційний процеси, створюючи підґрунтя для налагодження довірливих емоційних стосунків із дитиною, ефективної соціальної взаємодії та якісного корекційного впливу. Кращого інструменту, ніж казка, малюнок, гра, розповідь, людство ще не вигадало. Методи арт – терапії допомагають формувати особистість, її світогляд, життєві стратегії та сценарії, навчаючи дитину бути творцем власного життя.

Презентація

Буклет для педагогів

Буклет для батьків


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Кольорові долоньки

Дистанційне заняття "Сімейна фортеця" (до міжнародного дня сім'ї)

Дистанційне заняття для педагогів та батьків "Безпечне місце"